
بارهنگ گیاهی است پایا، ظاهراً بی کرک یا کمی کرکپوش با بن و ریشهای کوتاه است. ساقه آن به طول ۷۰-۱۰ سانتی متر، متعدد ایستاده یا خیزان، فاقد شیار، مساوی یا کمی بلندتر از برگها است. برگهای آن تماماً طوقهای، تخم مرغی پهن با ۹-۳ رگبرگ قوی و برجسته، کامل یا در حاشیه سینوسی، بی کرک یا کرکپوش، دارای دمبرگ نسبتاً بلند. گلها سبز متمایل به قهوهای، کوچک مجتمع در خوشههای دراز استوانهای. موسم گلدهی گیاه اردیبهشت تا شهریورماه است. دانههای این گیاه تیره رنگ، کوچک و تخم مرغی شکل و در میوهای پوستینه که به صورت کپسول تخم مرغی بوده و دارای ۲ خانه و محتوی ۸-۴ دانهاست قرار دارند. دانهها را از اواسط فصل بهار به بعد جمع آوری مینمایند. «Plantain» یک نام هند و اروپایی به معنای «داروی زندگی» است. تحقیقات اخیر نشان میدهند که این نام نمیتواند چیزی دور از حقیقت باشد. بارهنگ گیاهی دائمی است که تصور میشود از اروپا و آسیا نشئت گرفته و اکنون در تمام دنیا کشت میشود.
در روزهای آفتابی با تابش و گرم شدن هوا برف آب شده و در قسمت تحتانی توده برف شروع به حرکت و قسمت زیرین صفحه ی پوشش برف را خالی می کند. با فرا رسیدن شب این آب یخ می زند و در زیر صفحه برف گستره ای یخ زده و سر را می سازد که تا ظهر روز بعد و حتی تا ساعتی از بعداز ظهر تداوم داردو برای تشکیل بهمن فقط احتیاج به کوچکترین لرزش و فشار دارد تا حجم عظیمی از برف به سمت پایین شیب، روی سطح یخ زده و سر زیرین حرکت کند.
در شیب های بیش از 45 درجه امکان وقوع بهمن فراوان است و به علت اینکه نسن از اینگونه شیب ها فراوان دارد احتیاط در فصول بهمن خیز در این مناطق الزامی است.
در سال های گذشته تعداد زیادی از افراد گرفتار بهمن شده و جان خود را از دست داده اند مانند رضا نام آور فرزند خداوردی در سال 53 در منطقه تلارنو – سال 70کوهنورد همدانی در محل کناره پر
آبشار پل زنگوله قبل از احداث تونل البرز
آبشار پل زنگوله بعد از احداث تونل البرز
به نظر شما کدام وضعیت برای آبشار پل زنگوله مناسب تر است؟
بادهاي موجود بيشتر تحت تاثير جريانهاي هوا هستند 1 ) باد غالب منطقه با امتداد جنوبي ـ شمالي و از جهت جنوب به شمال كه از سمت آزاد كوه به نسن مي وزد علت اين باد وجود اختلاف درجه حرارت زياد بين ارتفاعات دريوك وآزادكوه با نسن مي باشد و باعث مي گردد جابجايي هوا به سرعت انجام گرفته و تبديل به بادهاي شديد شود.
2 ) باد غربي ـ شرقي كه از منطقه گردنه لابشم به نسن مي وزد ،اين باد اغلب در زمانهايي است كه آب و هوايي مديترانه اي وارد منطقه شده باشد و درجه حرارت منطقه تحت تاثير اين جو قرار گيرد .
3 ) باد شرقي ـ غربي كه جريان مذكور كمتر اتفاق مي افتد و نسن را تحت تاثير قرار مي دهد .
هواي نسن متاثر از كوهها و زمينهاي سرسبز با چشمه هاي آب سرد و گوارا محيط بسيار مناسبي را در فصل بهار وتابستان فراهمساخته و همچنين كوههاي پر برف آن در زمستان بسيار زيبا وديدني است.
آب وهواي روستا سرد كوهستاني با دو اقليم متفاوت جوي1) درة آزاد كوه با اقليم استپي سرد (Steppique froid) و مجموع ماههاي يخبندان آن از 5تا 8 ماه در سال ودرجه حرارت (30 ـ) تا (15+) درجه در طول سال مي باشد .2 ) درة لا بشم با اقليم آكزريك سرد (Axeriqe froide)در قسمت
شمالي نسن يعني كوههاي خرتاب (ختو) و مجموع ماههاي يخبندان از 3 تا 5 ماه در سال درجه حرارت (10 ـ) تا (20+) درجه در طول سال ميباشد.
بادهاي موجود بيشتر بصورت دره اي مي باشد و در مجموع داراي دو جريان هواي اصلي (باد) است.
1 ) جريان هواي شرقي و شمال شرقي (از سمت كوههاي كجور) اين جريان كه از سيبري سرچشمه مي گيرد ، توده هواي سرد را وارد نسن مي نمايد اين توده هوا بيشتر در زمستان موثر است.
2 ) جريان هواي غربي و جنوب غربي كه از سمت لابشم و آزادكوه وارد نسن مي شود اين جريان هوا از مديترانه و اروپا سرچشمه مي گيرد و داراي رطوبت بالايي است و بيشتر در بهار وتابستان جريان باران زا را به منطقه مي آورد.
رطوبت هوا بطور كلي كم و بارندگي در حدود 500 - 400 ميليمتر در سال است ارتفاع پايين ترين نقطه آن محل روستا مي باشد كه نسبت به سطح درياههاي آزاد 2600 متر و بلندترين نقطه منطقه نسن قله آزادكوه با ارتفاع 4350 متر در قسمت جنوبي آن واقع گرديده است.
پوشش گياهي متنوع از انواع گياهان درختي ،بوتهاي و علفي تشكيل گرديده، در دره ها و اطراف چشمه هاي آب پوشش متراكم ودر ارتفاعات بالا پوشش گياهي كمتر به چشم مي خورد بطور كلي منطقه درة آزادكوه پوشش گياهي بهتري نسبت به درة لابشم دارد كه توضيح نوع گياهان آن در بخش مربوطه داده خواهد شد.
امكان ذكر نام حتي يك دهم از گياهان بوته اي منطقه نسن وجود ندارد به علت دارا بودن دو اقليم متنوع گياهي انواع گياهان را مي توان يافت گياهاني چون گوَن ، يونجه ، اسپرس ، تلفا(ترهكوه) ، اسفند ، بارهنگ ، خشخاش ، قارچ ، خاكشير ، گل ختمي ، نعناع ، والك ، ترشك ، گزنه ، سير ،سيب زميني ، گندم ، جو ، عدس ، باقلا ،نخود ، پياز ، خيار ، كدو ، شويد ، ترب ، هويج و هزاران گياه خودرو يا دستي ديگر كه در نسن وجود دارد و مورد استفاده قرار مي گيرد برخي از آنها يك ساله و گروهي ديگر به صورت چند ساله محصول مي دهند.
در فصل بهار سبزي هاي تر و تازه وحشي در كوهها مي روييند و افراد زيادي براي چيدن به كوه مي روند گياهاني چون والك،تره كوهي(تلپا)،پيازك،كرزنگ،آشم و قارچ مشتريان بسياري دارد.
گون
يونجه
والك
منابع معدني فراواني در اين منطقه به چشم مي خورد مانند مرمرهاي سبز و خاكستري به عنوان مرمريت از سازند اليكا در منطقه اولج و كاكرون و سري ذغال دار سازند شمشك با ضخامت۸۰ متر كه ضخامت لايه هاي ذغال آن بيش از ۵۰سانتي متر نيست مانند ذغال سنگ حسلو ـ تره خان كوه ـ كنگل چشمه كه معدن اخير داراي درصد مواد فرار بسيار بالاست كه مي توان آن را ذغال" شعله گازي" ناميد.سنگ آهك ودولوميت اولج و همچنين سنگ آهن وروي در ماسه سنگ سرخ سازند نسن در سرخ زمين و همچنين شن وماسه و كوارتزيت موجود در لاروسر و معادن بسيار ديگر در اين منطقه موجود است .
حدود از شمال: به كوههاي مناطق لابشم با مرز رودخانه حدود از جنوب: به كوههاي مناطق بيروش و روستاي كلاك با مرز ارتفاعات كافرنو و وازن حدود از غرب: به كوههاي منطقه مرنجي با مرز رودخانه حدود از غرب: به كوههاي روستاي پيل با مرز ارتفاعات كينجرو و كوورا كوهها و دره هاي اين منطقه سف پشت ـ كافرنو ـ وازن ـ ديتو ـ كناره پر ـ گزن دره ـ خرزاچال ـ گردنه كينجرو ـ اساچال ـ سنگ سوء ـ فشك چال ـ فشكنو ـ پيرمردك(ترخان كوه) ـ تك مازرا ـ تشك نو ـ حلاله پر ـ بزكمر ـ دز نو ـ گته فراخ ـ كوورا ـ حاجي باباي لج ـ تلسكك حصل سر
از جمله حيواناتي كه در روستاي نسن نور و حوالي آن زندگي مي كنند گرگ ها مي باشند .كه در اين قسمت توضيحاتي پيرامون اين حيوان داده شده است.
در ایران هم گرگهای مختلف وجود دارد ۱ نمونه آن گرگ خاکستری ایرانی میباشد. گرگ سگسانی است بزرگ شبیه به سگ با دم افتاده. رنگ گرگ متغیر است ولی بطور کلی خاکستری و زرد یا قهوهای مخلوط با موهای سیاه میباشد. بصورت یک خانواده یا گلهای که از چند خانواده تشکیل شده دیده میشود. معمولاً در روز شکار میکند، بویژه صبح زود به گله گوسفندان حمله میکند، و گاهی هم شبها به آغل گوسفندان حمله میکند.
گرگها معمولاً زیر ریشه و تَنهِ درختان افتاده و یا حفرهایی که بوسیله جانوران دیگر ساخته شده بسر میبرند، احیاناً در سوراخ کوهها نیز آشیانه میگیرند، گرگها در جلگهها و جگنلها و مناطق کوهستانی دیده میشوند. گرگ حیوانی بسیار خطرناک است.
این گوشتخوار بسیار باهوش به صورت اجتماعی و در گروههای ۲۰ تایی زندگی میکند. در داخل هر گروه یک جامعه طبقاتی بخوبی تنظیم شده وجود دارد که توسط یک نر و ماده غالب هدایت و رهبری میشود، گروههای خانواده گرگها، قلمرو گستردهای تا هزار کیلومتر متر مربع را اشغال میکنند (۴۰۰ مایل مربع). اعضاء یک گروه (گله) برای ردگیری، محاصره و کشتن طعمههای بزرگ مثل گوزن کانادایی با همدیگر همکاری میکنند.
گرگهای خاکستری پس از انسان بطور طبیعی گستردهترین پستانداران بر روی زمین هستند. البته امروزه به علت پیشروی انسانها، گرگها بسیاری از مناطق زندگی قبلی خود را از دست دادهاند.
گرگهای خاکستری بطور متوسط ۸ تا ۱۲ سال عمر میکنند. در حالت حفاظتشده آنها قابلیت زندگی تا ۲۰ سال را نیز دارند.
طول بدن اکثر گرگهای خاکستری بین ۱۰۰ تا ۱۶۰ سانتیمتر، طول دمشان ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر، قد ۵۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر و وزنی بین ۱۵ تا ۸۰ کیلوگرم دارند. گونهٔ مذکر معمولاً ۲۰ درصد بزرگتر از گونه مونث است.
رنگ گرگهای خاکستری بطور اصلی خاکستری یا قهوهای است اما میتواند طیف رنگی سفید تا سیاه را نیز شامل شود. نواحی شکم و گلوی گرگها معمولاً رنگ روشنتری نسبت به مابقی نواحی بدن دارد.
گرگهای خاکستری در دستههای ۸ تا ۳۵ تایی زندگی میکنند و یک آلفا (گرگ مونث) رهبری گروه را بر عهده دارد. گرگها توسط ایجاد بو، صدا (شامل زوزه)، حالت چهره و بدن با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند.